top of page

Chirie sau rată?

  • abdelzenab
  • Feb 8, 2015
  • 3 min read

ESTE POSIBIL CA RATA PENTRU UN IMPRUMUT BANCAR CU 'PRIMA CASA' SAU DIN OFERTA ACTUALA A BANCILOR SA FIE MULT MAI MICA DECAT CHIRIA LUNARA.

Luaţi un pix, hârtie, calculator, deschideţi un excel...fiecare cum vrea si ştie.

7.jpg

Preţurile apartamentelor vechi din Cluj-Napoca au scăzut în ultimii ani mai repede decât chiriile, astfel că rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul "Prima casă" este, în medie, cu 8% mai mică decât chiria unui apartament similar, arată o analiză a portalurilor imobiliare.

8.jpg

Rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul guvernamental "Prima casă" este mai mică decât chiria pentru un apartament similar în cazul a 25 din 27 de tipuri de locuinţe care pot fi cumpărate prin acest program, potrivit calculelor făcute de noi pe baza datelor furnizate de Analize Imobiliare, platformă a site-ului imobiliare.ro.

Spre exemplu, un apartament cu 3 camere în Gheorgheni, pentru care se cere un preţ de 60.000 de euro, ar putea fi cumpărat plătind un avans de 3.000 de euro şi o rată lunară de circa 275 de euro timp de 30 de ani. Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie medie de 380 de euro lunar, care poate fi negociată de cele mai multe ori la nivelul de 340 de euro.

Bineînţeles, acesta este doar un calcul teoretic, în condiţiile în care între apartamentele închiriate şi cele scoase la vânzare pot exista diferenţe de etaj, localizare sau grad de renovare şi dotare. În plus, majoritatea apartamentelor închiriate au mobilă şi sunt utilate, cheltuieli ce în cazul unei achiziţii revin de cele mai multe ori cumpărătorului.

Dar, pe de alta parte, ai casa ta!

6.jpg

Băncile mai au în prezent un plafon de circa un miliard de euro pentru acordarea de împrumuturi prin programul "Prima casă", care a susţinut creditul ipotecar şi pe parcursul anului trecut, când peste 80% din împrumuturile pentru locuinţe au fost acordate cu garanţia statului.

De altfel, doar în a doua jumătate a anului trecut, după pornirea programului "Prima casă 4", au fost acordate credite de circa jumătate de miliard de euro, astfel că este posibil ca pe parcursul acestui an băncile să epuizeze plafonul rămas, cu atât mai mult cu cât pentru restul împrumuturilor ipotecare avansul minim a fost majorat la 25% de la începutul anului.

Este un moment bun pentru achiziţii?

Consultanţii apreciau la începutul anului că sunt posibile noi scăderi de preţuri în primele şase luni ale anului, dar ianuarie a fost o lună în care valorile solicitate au îngheţat la acelaşi nivel ca în decembrie.

Pe de altă parte, anul acesta ar putea avea loc o infuzie puternică de apartamente, fie din rândul proprietăţilor vechi executate de către bănci în ultimii ani şi care nu au ajuns încă la preţuri atractive pentru clienţi, fie din rândul ansamblurilor imobiliare aflate în insolvenţă sau faliment şi care ar putea ajunge la lichidare.

În general, băncile au preferat să amâne vânzarea unor pachete de proprietăţi tocmai pentru a nu determina o scădere şi mai accentuată a pieţei, dar site-urile cu licitaţii sunt în prezent înţesate de anunţuri cu bunuri executate.

Pentru achiziţia unei locuinţe în Cluj Napoca clienţii trebuie să ţină cont de stabilitatea veniturilor şi de gradul de îndatorare pe care şi-l pot permite, de planurile de viitor şi eventualele soluţii de rezervă în cazul intrării într-o "incapacitate de plată" temporară.

Pe de altă parte, nici cu chirie nu eşti mai protejat dacă ajungi în situaţia să nu-ţi mai poţi plăti obligaţiile, dar în acest caz nu pierzi nimic pentru ca nu ai avut nimic.

În concluzie, dacă îţi doreşti un loc al tău, nu vrei să te plimbi cu maşina de spălat în spate între două chirii, nu vrei să te întrebe proprietarul de ce ai bătut un cui în ceva perete, cumpără-ţi casa ta !!! Te costă mai putin decât chiria şi nu te bate nimeni la cap.

9.jpg

 
 
 

Comments


Featured Posts
Postari recente
Arhiva
Cauta dupa tag-uri
Follow Us

© 2015 Love-living.org

  • Wix Facebook page
  • Wix Google+ page
bottom of page