Ce materiale folosim pentru construcție, casele ‚verzi’ iau avânt?
- abdelzenab
- Mar 19, 2015
- 3 min read
Ȋn România majoritatea locuințelor se construiesc in variantele clasice cu o fundație masiva, cărămidă sau bca cu izolație exterioară. Casele din cărămidă sau bca sunt durabile, au o viaţă lungă și sunt preferate de majoritatea europenilor, mai ales de latini. Ȋn ultimii ani au luat amploare și construcțiile din lemn, cunoscute drept case "americane" sau "canadiene".

Datorită creșterii populației la nivel global, cu un mare impact asupra mediului, devenim tot mai preocupați de tipurile de construcție și apar tot mai multe variante de case „verzi”, pentru construcția cărora se folosesc materiale pe care le putem găsi în natură la care nici măcar nu ne gândeam.
Aceste materiale au fost folosite în trecut, când nu erau disponibile metodele actuale de construcție, dar care au rezistat foarte bine în timp.
Case din pământ.

Casele de pământ bătătorit au foarte multe avantaje, atât estetice cât și practice. Metoda de construcție, la fel ca majoritatea celor din materiale naturale, nu este considerată standard, și întâmpină rezistența din partea proiectanților și inginerilor care nu sunt familiarizati cu tehnicile de construcție din pământ. Percepția dominantă că astfel de materiale de construcție nu se descurca bine în regiunile predispuse la cutremur a împiedicat utilizarea acestuia în mare parte a lumii. În foarte multe țări din lume, o astfel de metodă nu primește autorizație de construcție.

Construirea unui zid din pământ bătătorit implică comprimarea un amestec umed de pământ care are proporții adecvate de nisip, pietriș și argilă, într-un cofrag susținut extern, creând fie un perete solid de pământ sau blocuri individuale. Pe vremuri se adăugau diferiți aditivi cum ar fi var sau sânge animal au fost folosite pentru a stabiliza materialul, în timp ce acum, construcția modernă folosește var, ciment sau emulsii de asfalt. Unii constructori moderni adăugă, de asemenea, oxizi colorati pentru estetică. Casele de pământ sunt foarte călduroase pe timpul iernii și răcoroase vara deoarece pământul este un foarte bun izolator.
Case din piatră

Piatra este un material natural, rezistent, cu o mare durabilitate în timp. Piatra se îmbină armonios cu mediul inconjurator.Astfel o casa din piatra îti lasă impresia că este natural sa fie acolo, indiferent de terenul unde este construită. Piatra este un foarte bun izolator termic si fonic.

Odată incalzită păstrează foarte bine temperatura, zidurile avand cel putin 50 de centimetri lătime, deci este calduroasa iarna și răcoroasă vara. Piatra naturală are si calitatea extrem de importantă de fi rezistentă la factorii de mediu. In timp, în contact cu factorii de mediu, aceasta se patineaza si devine mai rezistenta prin aparitia unui strat superficial protector. Ȋn plus o casă din piatră este unica, grosimea si frumusetea zidurilor dându-i o personalitate impunatoare.
Case din paie

Sună un pic ciudat să-ți construiești casa din paie, aduce a cei trei purceluși cu lupul aferent, dar nu e chiar așa. Ȋn România există câteva case construite din baloți de paie, unele făcute tradițional prin lipire cu lut, altele moderne, cu pereți pe case s-au aplicat placi de lemn sau rigips. Paiele oferă cea mai bună izolare termică, reducând costurile cu pană la 75% pentru încălzirea locuinței.

Un alt mare avantaj este din punct de vedere material – paiele sunt foarte ieftine și se găsesc din belșug. Un perete din baloţi nu e complet rigid, asta pentru că, toate materialele folosite sunt flexibile, lucrează pe întreaga perioadă de viaţă a construcţiei şi absorb atât şocurile unui cutremur cât şi sunetele mult mai bine în comparaţie cu prefabricatele, iar materialele folosite sunt 100% ecologice si reciclabile.

Comments