top of page

Cât costă şi ce trebuie să faci pentru a construi o casă

  • abdelzenab
  • Feb 25, 2015
  • 3 min read

Pentru inceput trebuie sa alegeti terenul. O sarcina foarte difcila, desi nu pare mare lucru. Terenul trebuie în primul rand sa va placă - pozitia, zona, frontul stradal, apropierea de utilitati - toate acestea sunt foarte importante.

Aici un cuvânt important de spus îl are si bugetul - Cu cât un teren este mai aproape de centrul orasului, are toate utilitătile, accesul este usor - este mai scump.

În zona limitrofă Clujului se găsesc terenuri cu preţuri rezonabile, între 20 si 35 euro/mp. Chiar la un preţ de 20 euro/mp, o parcelă de 700-1000 mp costă între 14000 si 20000 euro. Nu recomand să vă luaţi o parcelă mai mică de 700 mp deoarece nu veţi fi mulţumiţi de suprafaţa curţii (dacă tot costruiţi o casă...să fie casă cu curte)

02.jpg

După ce aţi încheiat capitolul TEREN aveţi nevoie de un proiect care să fie potrivit atât nevoilor voastre dar care să se potrivească şi cu terenul cumpărat.

Costul proiectului este cuprins între 5 si 10 euro/mp costruit. Atenţie - toate se calculează la mp costruit (exemplu: casa mea are o suprafaţă utilă de 109 mp + un garaj de 25 mp iar suprafaţa costruită este de 159 mp).

Tot aici o să aveţi nevoie şi de un studiu geo al terenului şi de un topograf pentru cotele topometrice. (aprox. 1000 lei).

Trebuie să vă hotaraţi pe ce variantă de construcţie mergeti:cărămidă, BCA, lemn.

După ce proiectul este gata, se depune la primaria aferentă pentru a obţine autorizaţia de construcţie.(diferite costuri pentru autorizare + autorizare electrica/eon).

Să vă înarmati cu răbdare.

Odată ce aţi obţinut autorizaţia, mergeţi la Electrica şi faceţi un branşament provizoriu pentru şantier, la cei de la apă, dacă există reţea...în caz că nu este, săpaţi repede o fantană (fără curent şi apă nu prea puteţi construi).

Câteva sfaturi mai departe.

Niciodată nu negociaţi preţul de construcţie la metrul pătrat pentru că iesiti in pierdere, întotdeauna cereţi constructorului să vă prezinte un deviz analitic detaliat, pe care să-l analizaţi temeinic inainte de a semna contractul de executie.

Exemplu: vreti să construiţi o casa Parter, care are o suprafaţă de 75 mp iar dacă acceptaţi o înţelegere cu constructorul la metrul pătrat construit, acesta va spune imediat: 1 mp costa 350 Euro cu TVA inclus, deci aveţi 75 mp x 350 euro = 26250 Euro. In cazul in care vreţi să dublaţi suprafaţa construită a casei prin construirea unei mansarde, atunci veţi avea 75 mp x 2 = 150 mp, iar constructorul va spune simplu: 150 mp x 350 euro/mp = 52.500 Euro !!

01.jpg

Pentru că metrul pătrat la parter în cazul în care faceţi casa numai cu parter, poate să coste într-adevar 350 euro/mp finisat cu tot cu TVA, dar in varianta a doua, când casa are şi mansardă, costul metrului pătrat de la mansardă este cel puţin cu 25% - 30% mai redus decât metrul pătrat de la parter din cauză că fundaţia este una singură şi reduce costul (şi nu numai fundaţia, ci şi zidăria pe conturul mansardei care nu va fi la fel de inaltă cum este la parter ci doar la jumătate, trotuarul care nu se va face decât o singură data, centrala termică este tot una singură şi deserveşte ambele nivele, acoperişul la fel...

În legatură cu materialele:

Varianta cea mai convenabilă pentru constructor este BCA-ul (se lucrează usor cu el) dar nu este varianta cea mai ieftină. Preţul la cărămidă a scăzut simtitor in ultimii ani, este mai solidă, izolează termic aproape la fel de bine ca şi BCA-ul. Într-adevăr costurile cresc uşor la materialele folosite la zidărie. Pretul BCA este mai mare cu apoximativ 25% decăt cel al cărămidei. Dacă calculăm si materialele anexe, unde sunt costuri mai mari la cărămidă, tot iese un pret mai mic cu 10-15% in cazul casei din cărămidă.

Alegeţi un constructor care să poată executa integral toate lucrările. In felul acesta veţi avea de câştigat atât la preţ cât şi la termenul de execuţie. Dacă veţi alege pentru fundaţie o echipă, pentru zidărie altă echipă, iar la finisaje altă echipă şi tot aşa cu instalaţiile , atunci fiecare echipă va cere un preţ mai mare pentru bucata ce o are de făcut, iar preţul final va fi cu cel putin 20% mai mare, decât dacă veţi lucra cu un singur constructor .

Lemnul, o variantă mai ieftină?

03.jpg

În cazul în care vă atrage mai degrabă varianta ridicării unei case din lemn, în detrimentul uneia tradiţionale, este bine să ştiţi că preţurile solicitate în acest caz nu sunt cu mult mai mici. Astfel, tariful practicat pentru o construcţie din lemn la cheie este de aproximativ 300 de euro pe metrul pătrat construit. Pentru o casă de 150 mp contruiţi economisiţi aproximativ 7500 euro, dar trebuie să luati în considerare toate aspectele - rezistenţa structurală, izolarea fonică şi termică, rezistenţa în timp.


 
 
 

Comentarios


Featured Posts
Postari recente
Arhiva
Cauta dupa tag-uri
Follow Us

© 2015 Love-living.org

  • Wix Facebook page
  • Wix Google+ page
bottom of page