top of page

Casă cu mansardă sau casă parter ?

  • abdelzenab
  • Apr 3, 2015
  • 3 min read

Când vă gândiți să proiectați o casă, lucru pe care nu-l faceți în fiecare zi, vezi o multitudine de proiecte, te apuci de desenat planuri pe cont propriu, vorbești cu proiectanți și prieteni.....

....rezultatul, în prima fază, o mare bulibășeală, îți plac multe dar de fapt nimic.

a1.jpg

Ne-am gândit să discutăm astăzi despre avantajele și dezavantajele caselor cu mansardă și cele ale caselor construie doar pe un nivel (parter).

Părerile cu privire la construcția diferitelor tipuri de case sunt foate impărțite. Pe internet găsești o grămadă de articole despre cum să-ți construiești o casă, majoritatea scrise de oameni care nu au construit în viața lor nici măcar o cușcă de cățel, lucru destul de complicat de altfel.

Fără îndoială, va conta mult în luarea deciziei şi terenul pe care vrei să construiești. Dacă îți plac cu precădere modelele de case parter şi ai destul spaţiu pentru a construi pe un singur plan numărul de camere dorit, atunci alegerea e uşor de făcut. Dacă vrei o casă pe două nivele, poți să o construiești și pe un teren mai mic, amprenta la sol a construcției având aceași suprafață construită desfășurată, o să fie mai mică. Pentru cazul în care nu te-ai decis, iată câteva aspecte de luat în considerare.

a5.jpg

Fundația

Prețul fundației in cazul caselor doar pe un nivel este mai mare decât cel al caselor cu mansardă. Pentru aceași suprafață fundația este dublă ca mărime, necesarul de beton și de fier fiind dublu.

Unii spun ca nu este chiar așa, că este nevoie de o adâncime mai mare a fundației în cazul caselor cu mansardă; indiferent de caz, fundația depinde doar de structura terenului, fundația fiind relativ la fel de adâncă atât pentru casele pe un nivel, cât și pentru cele cu mansardă.

Zidăria

Suprafața zidurilor portante cu o grosime mai mare de 25 cm este mai mică la casele doar cu parter. Nu este necesar să susțină o greutate suplimentară, cum ar fi placa de beton (în cazul în care faci doar centură, nu placă, la casa doar parter) și zidurile de la mansardă. Pereții despărțitori sunt proiectați de obicei cu o grosime mai mică, ceea ce duce la costuri ușor mai reduse. Diferența de preț în acest caz nu este foarte mare.

Planșeul

În cazul caselor doar parter se poate opta pentru un planșeu ușor , din grinzi de lemn, rigips și vată minerală pentru izolație, placat cu lemn sau OSB pentru a folosi podul ca loc de depozitare.

În cazul caselor cu mansardă se recomandă turnarea unui planșeu de beton care ridică mult costurile.

Planșeul trebuie să fie de minim 13 cm grosime armat din greu cu fier beton, conform proiectului. Se poate construi și un plașeu din lemn, mai ieftin, dar nu recomand asta. O să scârțâie la fiecare pas, transmite toate vibrațiile și nu o să aveți intimitatea dorită.

a6.jpg

Scara interioară

Scara este necesară doar în cazul caselor cu mansardă. Este unul dintre cele mai costisitoare parți ale construcției comparativ cu mărimea ei. Ca să arate bine, trebuie sa investești destul de mult, manopera fiind scumpă și ea. Ȋn cazul scării, trebuie să ții cont că o să ocupe și ceva spațiu util.

Apropo de spațiul util locuibil - în cazul caselor doar parter ai un singur hol. Acolo unde apare mansardă, ai două.

Izolația

Trebuie acordată o importanță deosebită izolării termice a mansardei. Ȋn acest caz nu mai ai un pod deasupra care să funcționeze ca un spațiu tampon și care să asigure o temperatură constantă în toată casa. Mansarda trebuie izolată în mai multe straturi cu materiale cât mai bune izolatoare. Nu merge ideea că punem 20 cm de vată minerală și gata. Iarna nu o să fie o problemă cu căldura, nu se pierde mult și oricum se incălzește și de la parter, aerul cald urcă. Problema apare vara, când, în cazul izolării proaste, nu te salvează decât un aparat puternic de aer condiționat. Mai bine investești mai mult la început decât să te sperii când vezi factura de curent.

Acoperiș

Aici apare o diferență de preț mare, ca și în cazul fundației. Prețul este redus la aproximativ jumătate în cazul caselor cu mansardă. Nu ai nevoie decât de 50% din suprafața necesară caselor parter.

Ȋn concluzie, după ce se fac toate calculele, casa doar parter poate fi construită cu 20% mai scump decât cea cu parter și mansardă.

Personal, prefer casa doar parter, chiar dacă e mai scumpă, pentru că nu-mi place să urc scări, nici să le aspir/șterg în fiecare săptămână. Dar aștept părerile voastre despre asta.


 
 
 

Comentários


Featured Posts
Postari recente
Arhiva
Cauta dupa tag-uri
Follow Us

© 2015 Love-living.org

  • Wix Facebook page
  • Wix Google+ page
bottom of page